Edvard Munchs eiendom Ekely
Foto: Væring - Munch-museets fotoarkiv

I 1916 kjøpte Edvard Munch den 45 mål store eiendommen på Ekely - et tidligere amtsgartneri. Den inneholdt, foruten gartnerier som Munch benyttet noe til dyrking av frukt og grønnsaker, en sveitservilla fra 1870 årene med frukthage og flere driftsbygninger. Munch fikk i årenes løp satt opp flere små verksteder og ateliere rundt på eiendommen.

Behovet for mer luft og rom førte til at Munch i 1929 fikk Munch bygget det såkalte Vinteratelieret i Art Deco stil med tilknytning til moderne klassisisme, tegnet av sin venn og samtidens store arkitekt, Henrik Bull. Denne bygningen er den eneste som i dag står igjen, foruten tregruppen som utgjorde Munchs lysthus. Edvard Munchs siste bopel ble dessverre, og etter mye rabalder, revet i 1960.

"På bord og stoler lå malersaker, pensler, lerreter og fargetuber. På flygelet lå en haug av brev og trykk, og i kjelleren og på loftet lå det blad, håndpresser, kopperplater og stein. Hele Ekely var et eneste stort rot……", skriver Munchs venn og mentor Rolf Stenersen.

Ved sin død i 1944 testamenterte Edvard Munch "rotet" til Oslo kommune, en samling bestående av 1027 malerier, 6 skulpturer, 4442 tegninger og akvareller, og et opplag på ca. 15.000 grafiske blad.

Atelieret gjennomgikk i 1991 en omfattende rehabilitering etter initiativ fra Oslo Rotary klubb. Bygget stod da i sterkt forfall.

Selvportrett ved lysthuset, Ekely 1942
© Munch-museet (Andersen/de Jong) (Munch-museet/Munch-Ellingsen gruppen/BONO 2010)

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player